Projectors, beamers en ANSI-lumen


Projectoren zijn er in alle soorten en helderheden. Die helderheid, ofwel de lichtopbrengst, wordt aangeduid in ANSI lumen, of gewoon lumen.
Helderder is niet altijd beter, maar er zijn een paar factoren om te bepalen of je projector de juiste lichtopbrengst heeft.
 
  1. Hoe groot is het publiek? Dat bepaalt het beeldformaat (zie schermgrootte en publiek), en hoe groter het scherm, hoe meer licht uit de projector verloren gaat.
  2. Hoe donker is de ruimte? Hoe beter verduisterd, hoe beter het beeld. Tijdens een vergadering of een training in een wat lichtere ruimte zal een wat zwaardere projector nodig zijn dan in een totaal donkere filmzaal.
  3. Is er een filmscherm? Speciale projectieschermen reflecteren ook het scherm van een lagere helderheid projector nog redelijk. Bij projecteren op een muur zal een zwaardere projector nodig zijn.
Wellke projectoren zijn er?
  • Minder dan 2000 lumen. Dit zijn de kleine draagbare "beamers". Ook de goedkoopste. Bruikbaar voor trainingsvideos en powerpointpresentaties zolang de ruimte heel goed verduisterd is.
  • 2000 tot 3000 lumen. Duurder, maar ook beter inzetbaar in normale - redelijk verduisterde - vergaderzalen en klaslokalen.
  • 3000 tot 4500 lumen. Dit zijn de betere draagbare en half-draagbare projectoren voor wat grotere vergaderruimtes. Ze bieden wat meer flexibiliteit voor een wat groter scherm en wat mindere verduistering.
  • Meer dan 4500 lumen. Deze varieren in types van 4500 tot 12000 lumen of meer. De prijzen varieren uiteraard ook. Voor grote vergaderzalen, conferenties en theaters.
De zwaardere projectoren in de hoogste prijsklasse zullen in veel gevallen slechts eenmalig of incidenteel ingezet worden. Dan is het uiteraard niet zinvol om ze aan te schaffen. We kunnen informeren over huurprijzen bij verschillende leveranciers.