Carillon historie


Carillon is ontstaan in 1949. Twee cineasten in dienst van de KLM maakten vlak na de oorlog films van nieuwe reisbestemmingen. Omdat het maken van films niet paste bij de activiteiten van de KLM zijn Gerard Raucamp en Ted de Wit met een eigen filmbedrijf doorgegaan. In de eerste jaren na de verzelfstandiging van Carillon werden nog veel producties gemaakt voor de nationale luchtvaartmaatschappij. (Hier is een link als je geinteresseerd bent in antiek filmmateriaal.) De naam Carillon kwam vanzelf na de internationaal gewaardeerde productie over een rondvlucht rond Nederlandse klokkentorens: 'Bells over Holland'.

Innovatie in audiovisuele media is Carillon's sleutelwoord geworden. In 1968 werden de eerste 'multiscreen'-presentaties gemaakt met enorme aantallen diaprojectoren gecombineerd met film en zelfs live acteurs.

Als eerste in Europa produceerde Carillon in 1984 een Omnimax-film en al in 1985 maakten we de eerste stereoscopische 3D-productie. In 1992 stond op de Floriade het Overheidspaviljoen, waarin Carillon HDTV-projectie in Nederland introduceerde, gecombineerd met robotiek, bewegende decors, rook, water, 16-kanaals geluid en een grote dosis humor. Innovatie blijft onze drijfveer. We passen onze kennis van de media, samen met een grote groep specialisten, toe in musea, bewegende theaters, 'dark-rides', 'mad-houses' en 'experiences'. Na beginjaren in Rijswijk, en zo'n veertig jaar in hartje Amsterdam, is Carillon nu onderdeel van de Hypsos Holding en gevestigd in Haarlem, waar we onder één dak werken met Perspekt Studios.

Inmiddels zijn Harry Arp en Cees Druijff de derde generatie Carillonners.