Wat is een juist formaat projectiescherm?


Ideaal is als iedereen in het publiek het beeld goed ziet, teksten goed kan lezen en details niet verloren gaan. Voor wat imponeren betreft doet formaat er zeker toe, hoewel té groot ook weer oncomfortabel kan zijn.

Er zijn een paar vuistregels:
De schermhoogte moet ongeveer 1/6 zijn van de afstand van het scherm tot de laatste rij stoelen, en de voorste stoelen ongeveer op een afstand van twee maal de schermhoogte. In een ruimte waar de achterste rij op 12 meter zit, zou het scherm dus 2 meter hoog moeten zijn en de voorste rij op vier meter van het scherm moeten zitten.

Een eenvoudige referentie:
Een optimale beeldbreedte - of dat nu thuis voor de tv of in een megabioscoop is - kun je inschatten door je armen gestrekt naar voren te houden met de duimen en pinken zover mogelijk gestrekt, en dan de duimen tegen elkaar te doen.
Soms laat het plafond weinig speelruimte, maar de onderkant van het scherm moet minimaal zestig centimeter van de vloer zijn. Bij een zittend publiek.Tel daar een meter bij als de toeschouwers staan.
Afhankelijk van de verduistering van de ruimte bepaalt de schermgrootte hoe lichtsterk de projector zou moeten zijn. Kijk hier voor een indicatie van ANSI-lumen.